Extra politiecontroles op alcohol en gebruik van mobieltje

In september controleren de politiediensten in Vlaams-Brabant extra op rijden onder invloed en afleiding aan het stuur. Deze controles maken deel uit van het ‘Provinciaal actieplan tegen dronkenschap aan het stuur’.

Alcohol oorzaak bij 10% van zware verkeersongevallen

Hiermee wil de provincie, samen met de lokale en federale politiediensten en justitie, een verdere daling van het aantal verkeersongevallen realiseren.

‘Controles op rijden onder invloed blijven nodig om het aantal verkeersslachtoffers te doen dalen. In een op tien verkeersongevallen met zwaargewonden of doden die in Vlaams-Brabant gebeurden in 2017 reed de chauffeur immers onder invloed van alcohol’, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte.

Bellen of internetten achter het stuur kan dodelijk zijn

In september controleren de politiediensten ook op afleiding aan het stuur.  Afleiding achter het stuur wordt aanzien als de nieuwe ‘doder’ in het verkeer.

‘Bedienen van gsm of tablet aan het stuur leidt tot gevaarlijke situaties in het verkeer. Wie belt tijdens het rijden, loopt tot 4 keer meer risico om in een ongeval betrokken te raken’, aldus provinciegouverneur Lodewijk De Witte.

Bellen, sms’en, berichten verzenden of lezen achter het stuur zijn handelingen die de aandacht op de weg verminderen. Hierdoor heeft de chauffeur minder oog voor verkeersborden, voorrang verlenen of voor andere weggebruikers. Wie afgeleid is, heeft een tragere reactiesnelheid en merkt veranderingen in verkeerssituaties later op. Zelfs handenvrij bellen is bijna even risicovol als bellen met de gsm in de hand.

Voor een veilige rit volstaat het enkele eenvoudige handelingen uit te voeren:

  • de gsm of tablet uit het gezichtsveld en buiten handbereik leggen bijvoorbeeld in het handschoenenkastje
  • de app voor veilig rijden downloaden, hiermee blokkeert men de gsm geheel of gedeeltelijk tijdens het rijden
  • ook in de file geen gsm of tablet gebruiken
  • schakel op gsm of tablet (via de specifieke app) de modus ‘auto’ in vóór het vertrek zodat men niet wordt gestoord tijdens het rijden

Boetes tot 2000 euro

Rijden met een gsm of tablet in de hand is een groot risico voor de verkeersveiligheid en daarom verboden in ons land. Wie het toch doet, riskeert een boete tot 2.000 euro. Ook kan de rechter  het verval van het recht tot sturen (rijverbod) uitspreken.

In Vlaams-Brabant gebeurden in 2017 in totaal 3.052 verkeersongevallen met lichamelijk letsel.  In totaal vielen er 3.932 slachtoffers onder wie 40 verkeersdoden.

Geef een reactie