Talent met een beperking krijgt eigen expo in Den Amer

Acht leerlingen van de school voor buitengewoon onderwijs De Bremberg in Diest, hebben een gans jaar gewerkt aan een reeks kunstwerken. Het resultaat is zo knap dat ze een eigen expo mogen openen in cultuurcentrum Den Amer.

“In de zogenaamde ijsjesklas zitten 8 leerlingen tussen 6 en 10 jaar die mentaal of fysisch andersvalide zijn”, zegt begeleidster An Aerts van de Bremberg. “Tijdens de lessen muzische vorming hebben we ons laten inspireren door een eenvoudig thema dat nauw aansluit bij de leefwereld van de kinderen. Per thema hebben we een bekende kunstenaar gezocht van wie het werk de kinderen kan inspireren. Voor het  thema ‘feest’ hebben we bijvoorbeeld Karel Appel geselecteerd, voor ‘dansen’ kozen we de opvallende figuurtjes van Keith Haring en voor ‘kleuren’ kwamen we uit bij de rechthoekjes van Piet Mondriaan. Onze groep is daarmee aan de slag gegaan. We hebben verschillende technieken gebruikt. Zo komen de vaardigheden van alle leerlingen goed tot uiting. Sommigen hebben gestempeld met een sponsje, maar we hebben ook gewerkt met wattenstaafjes, sjablonen, papier-maché, penseelverf en kneedmateriaal.”

Expo in Den Amer

An Aerts stapte met haar verhaal naar directeur van Den Amer Dave Van den Broeck en die was meteen enthousiast. De jonge kunstenaars kregen hun eigen expositie en die blijft nog tot einde juni geopend. De kunstwerkjes werden op een toffe manier neergezet en opgehangen en tussen de werkjes hangen fotoreeksen van al dat talent in actie. Er loopt ook een film waar bezoekers de kunstenaars in spe in actie kunnen zien. “We hopen dat er veel scholen op bezoek komen maar uiteraard zijn ook andere bezoekers meer dan welkom”, zegt An Aerts.

Geef een reactie